18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBătălie grea pentru Consiliul Judeţean Gorj

Bătălie grea pentru Consiliul Judeţean Gorj


Patru partide politice şi-au anunţat până în prezent candidaţii la şefia Consiliului Judeţean Gorj, ultimul intrat pe listă fiind liderul liberalilor din judeţ, Dan Ilie Morega.

Bătălia pentru şefia Consiliului Judeţean (CJ) Gorj şi pentru pixul „cu multe zerouri“ se ascute. Cu toate că mai este destul până la debutul campaniei electorale, principalele partide politice şi-au anunţat deja candidaţii la primării, la consiliile locale şi, nu în ultimul rând, candidatul pentru şefia Consiliului Judeţean Gorj.

În mare parte, listele au fost deja întocmite, doar în câteva cazuri, numele favoriţilor pentru funcţia de primar fiind înlocuite, pentru a elimina potenţialele conflicte din cadrul organizaţiilor locale. Miza alegerilor de la 1 iunie nu o reprezintă în principal cele 892 de fotolii din consiliile locale şi municipale, ci fotoliile de primar din oraşe şi din comunele mai mari şi, mult mai important, consiliul judeţean şi preşedinţia acestuia. Până în prezent, trei şefi de partide din judeţul Gorj şi-au anunţat candidatura la şefia principalei instituţii din administraţia locală.

 

A cochetat cu dosarele penale

 

Primul care a intrat în luptă este pesedistul Ion Călinoiu, actualul preşedinte al CJ Gorj şi al doilea lider în PSD Gorj, după preşedintele Florin Cârciumaru. Ion Călinoiu a avut un mandat mai degrabă discret în prima sa parte şi mai dinamic în anul electoral. Cele mai mari realizări ale lui Ion Călinoiu sunt că a scăpat de dosarele penale şi că s-a mutat în vila de strămutat de lux. În ciuda faptului că a fost urmărit penal în două dosare penale – cel de strămutat de lux şi dosarul „Drumurile“, preşedintele CJ a fost scos basma curată în ambele de procurorul Gheorghe Emil Moţa, deşi fusese preşedintele comisiilor de licitaţie care au acordat lucrări din bani publici. În acelaşi dosar „Drumurile“, fostul şef al lui Ion Călinoiu, Nicolae Mischie, a fost trimis în judecată, procesul fiind în prezent pe rolul Judecătoriei Deva. Recent, numele lui Ion Călinoiu a fost legat de cel al unei firme care a făcut afaceri cu bani publici în judeţul Gorj.

 

Vrea şi Grivei

 

Subalternul lui Ion Călinoiu, Gheorghe Grivei, vicepreşedintele CJ Gorj, a înteţit în ultima vreme atacurile la adresa lui Ion Călinoiu, şeful său direct din administraţia publică. Grivei este preşedintele PNŢ Gorj şi a făcut public faptul că vrea să candideze pentru fotoliul cu numărul unu în cadrul CJ şi să se mute în biroul lui Călinoiu. Printre realizările vicelui CJ Gorj în patru ani de mandat se numără o vilă în construcţie.

De asemenea, şi-a legat numele de vinderea Cinematografului „Dacia“ din Târgu Jiu firmei lui Nicolae Sarcină, Grivei fiind preşedintele comisiei de licitaţie. Şi în prezent, cel mai mare cinematograf din judeţ zace în paragină.

Alt şef de partid care îşi doreşte să pună mâna pe pixul „cu multe zerouri“ este liderul PRM Gorj, senatorul Ilie Petrescu. Acesta nu a strălucit deloc în parlament, ci mai mult la conferinţele de presă ale partidului, atunci când avea timp să mai viziteze judeţul. Petrescu a pierdut şi unul dintre primarii pe care miza la alegerile de la 1 iunie. Este vorba de Dorin Hanu, din Motru, care a trecut la PSD.

 

Morega e la start

 

Cu toate că în urmă cu doar câteva zile s-a internat la un spital din Bucureşti, având ceva probleme de sănătate, preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, este în cărţi pentru prima funcţie din cadrul CJ.

Candidatura a fost făcută publică de vicepreşedintele PNL Gorj, Gheorghe Orzan, care a declarat că Morega este pregătit să intre în campanie şi să candieze pentru postul la care a aspirat şi în 2004, pe vremea când a ieşit consilier judeţean din partea PRM. Dan Ilie Morega este unul dintre politicienii care în permanenţă au cochetat cu puterea, schimbând partidele, doar pentru a ocupa funcţii cât mai înalte în instituţii publice. În ceea ce priveşte dosarele penale, Morega „rivalizează“ cu democrat-liberalul Ionel Manţog. Liberalul-şef este judecat în dosarul „Bani pentru partid“ şi este cercetat în alte două dosare de DNA şi de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Recent, un sondaj comandat de PNL la nivel de ţară a arătat că favorite pentru câştigarea majorităţii în consiliul judeţean sunt în ordine: PSD, PD-L şi PNL.

 

Manţog şi Mischie vin din spate

 

Preşedintele PD-L Gorj, Ionel Manţog, nu şi-a declarat public intenţia de a candida la postul de preşedinte al CJ Gorj. În conferinţa de presă a partidului, desfăşurată ieri, Ionel Manţog a lăsat să se înţeleagă că va intra în curând în lupta pentru fotoliul de preşedinte al CJ. Candidatura va fi anunţată abia când democrat-liberalul va avea la dispoziţie rezultatele unui sondaj făcut de propriul partid.

Şeful PD-L Gorj a declarat că nu va face alianţă cu nimeni şi i-a luat apărarea lui Mischie, care şi-a acuzat foştii colegi din PSD că încearcă să îi bareze drumul către consiliul judeţean.

Trebuie precizat că Manţog are deja la dispoziţie rezultatele sondajului, potrivit căruia favorit pentru postul de preşedinte al CJ Gorj este pesedistul Ion Călinoiu, urmat de liberalul Dan Morega, locul al treilea fiind ocupat de Manţog. Acesta din urmă este şi el judecat la Sibiu, în dosarul vilei de strămutat de lux.

Candidatura lui Nicolae Mischie este incertă, având în vedere faptul că în orice moment condamnările pe care le are s-ar putea transforma în închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU